DE BEHANDELMETHODE

Neuromusculaire therapie (NMT) is een behandelmethode gericht op het verminderen van pijn en disfuncties in het neuromusculaire systeem. Met het neuromusculaire systeem bedoelen we spieren, pezen, gewrichten, fascia en zenuwen. Onze methode is gebaseerd op kennis van anatomie, fysiologie en neurologie en maakt gebruik van manuele technieken om de balans en functie van het neuromusculaire systeem te herstellen.

Waar zit de oorzaak van de klacht?

Het onderzoek omvat een combinatie van spiertesten, palpatie van spieren en het testen van receptoren in bindweefsel (spieren, pezen, gewrichtsbanden, aanhechtingen, etc) om de oorzaak van jouw klacht te achterhalen. We maken gebruik van spiertesten om te bepalen welke spieren goed functioneren en welke niet. Een niet goed functionerende spier kan een gewicht niet optimaal stabiliseren waardoor op lange termijn klachten kunnen ontstaan. Hier ligt bijna altijd de oorzaak van je klachten. Als de aansturing rond een gewricht niet goed is, zorgt je zenuwstelsel voor een compensatiestrategie. Vaak is een pijnlijke spier of gewricht het resultaat van een compensatiestrategie die uitgeput is geraakt. Een compensatiestrategie is namelijk een oplossing van je zenuwstelsel voor de korte termijn en niet geschikt voor de lange termijn. Dit is de reden dat klachten langzaam kunnen ontstaan.

Het testen van receptoren in het bindweefsel is van belang omdat het zenuwstelsel via deze receptoren informatie ontvangt over bijvoorbeeld de stand van een gewicht en de spanning in een spier. Door impact op het bindweefsel (eerdere blessures, een val, een ongeluk, een operatie, een litteken, etc) kan deze informatie naar het zenuwstelsel verstoord raken met als gevolg dat een spier of gewricht niet adequaat kan worden aangestuurd tijdens beweging.

Tijdens de eerste sessie krijg je al inzicht in de oorzaak van jouw klachten. Vaak is de plek waar de pijn zit niet de plek waar de oorzaak van de pijn zit. Door te werken aan de oorzaak van de klachten, wordt geen tijd verspild aan symptoombestrijding, zoals bij andere methoden vaak gebeurt. Tijdens het uitgebreide onderzoek worden alle structuren in kaart gebracht die betrokken zijn bij jouw klachtenbeeld. Vooral als het klachtenbeeld al langer bestaat, kunnen er meerdere structuren betrokken zijn die behandeld moeten worden.

Behandeling

De behandeling richt zich in eerste instantie op het herstellen van de normale functie van het neuromusculaire systeem. Dit betekent dat de aansturing van alle spieren en gewrichten wordt verbeterd en dit merk je al tijdens de eerste behandeling. Het corrigeren van het neuromusculaire systeem gebeurt via manuele technieken op spier, pees, gewrichtsbanden en stimulatie van receptoren in het bindweefsel. Met behulp van deze nieuwe en zeer effectieve technieken verbetert de aansturing van spieren en gewrichten meteen.

Het vervolg van de behandeling richt zich op het losmaken van verklevingen of verhardingen in de spieren (en fascia) waardoor de doorbloeding en bewegingsvrijheid van de betrokken weefsels verbeteren. Deze technieken zijn ideaal om restklachten te elimineren.

Waar helpt onze behandelmethode bij?

Neuromusculaire therapie wordt succesvol ingezet bij rugklachten, nekklachten, schouderklachten, heup- en bekkenklachten en knieklachten. Onze methode is een combinatie van NeuroKinetic Therapy (NKT), Mylogenics (Advanced), fasciale technieken, Advanced Movement Neurology (AMN), functionele neurologie en meer.

Vergoeding

Bent u aanvullend verzekerd voor fysiotherapie, dan kunt u een deel van de behandeling vergoed krijgen. Een behandeling duurt ongeveer 50 minuten en is 90,-. Ons gemiddelde behandelingsaantal ligt tussen de 5 en 7 behandelingen en dat is ongeacht hoe lang je klachten al bestaan.

Wil je weten of deze methode een oplossing kan bieden voor jouw klachten? Maak dan een afspraak voor een gratis screening of boek meteen een behandeling.

‘Ik had een schouderblessure, waar ik na bijna een jaar nog steeds veel last van had. Na behandeling door Energenic was de blessure binnen enkele weken compleet verdwenen.’

‘Michiel heeft me heel goed kunnen helpen bij het optimaliseren van mijn belastbaarheid tijdens mijn voorbereiding op een marathon. Mede hierdoor werd het een succes. Michiels aanpak is helder, transparant en professioneel!’

‘Energenic en met name mijn fysio Michiel heeft mij in een uur tijd van mijn schouderblessure af geholpen. Erg verfrissende methode die Michiel hanteert en dus geen overbodige extra behandelingen.’

‘Daar waar mijn andere specialisten vastlopen in het behandelen en pijn vrij krijgen lukt het Michiel elke keer weer om me te helpen zodat ik weer door kan. Ik ben groot fan!’

‘Energenic past behandelmethoden toe die het zelfhelende vermogen van het lichaam stimuleren. Ik ben fantastisch geholpen om weer pijnvrij te zijn. Bovendien is mijn balans verbeterd. Wonderbaarlijk om mee te maken en zeer aanbevolen!’

AFSPRAAK MAKEN?