NEUROMUSCULAIRE THERAPIE

Neuromusculaire therapie (NMT) is een behandelmethode gericht op het verminderen van pijn en disfuncties in het neuromusculaire systeem. Met het neuromusculaire systeem bedoelen we spieren, pezen, gewrichten, fascia en zenuwen. Deze methode is gebaseerd op kennis van anatomie, fysiologie en neurologie en maakt gebruik van manuele technieken om de balans en functie van het neuromusculaire systeem te herstellen.

Waar zit de oorzaak van de klacht?

Het onderzoek omvat een combinatie van spiertesten, palpatie van spieren en het testen van receptoren in bindweefsel (spieren, pezen, gewrichtsbanden, aanhechtingen, etc) om de oorzaak van jouw klacht te achterhalen. We maken gebruik van spiertesten om te bepalen welke spieren goed functioneren en welke niet. Een niet goed functionerende spier kan een gewicht niet optimaal stabiliseren waardoor op lange termijn klachten kunnen ontstaan. Hier ligt bijna altijd de oorzaak van je klachten. Als de aansturing rond een gewricht niet goed is, zorgt je zenuwstelsel voor een compensatiestrategie. Vaak is een pijnlijke spier of gewricht het resultaat van een compensatiestrategie die uitgeput is geraakt. Een compensatiestrategie is namelijk een oplossing van je zenuwstelsel voor de korte termijn en niet geschikt voor de lange termijn. Dit is de reden dat klachten langzaam kunnen ontstaan.

Tijdens de eerste sessie krijg je al inzicht in de oorzaak van jouw klachten. Door te werken aan de oorzaak van de klachten, wordt geen tijd verspild aan symptoombestrijding, zoals bij andere methoden vaak gebeurt. Tijdens het uitgebreide onderzoek worden alle structuren in kaart gebracht die betrokken zijn bij jouw klachtenbeeld. Vooral als het klachtenbeeld al langer bestaat, kunnen er meerdere structuren betrokken zijn die behandeld moeten worden.

Behandeling

De behandeling richt zich in eerste instantie op het herstellen van de normale functie van het neuromusculaire systeem. Dit betekent dat de aansturing van alle spieren en gewrichten wordt verbeterd en dit merk je al tijdens de eerste behandeling. Het corrigeren van het neuromusculaire systeem gebeurt via manuele technieken op spier, pees, gewrichtsbanden en stimulatie van receptoren in het bindweefsel. Met behulp van deze nieuwe en zeer effectieve technieken verbetert de aansturing van spieren en gewrichten meteen.

Het vervolg van de behandeling richt zich op het losmaken van verklevingen of verhardingen in de spieren (en fascia) waardoor de doorbloeding en bewegingsvrijheid van de betrokken weefsels verbeteren. Deze technieken zijn ideaal om restklachten te elimineren.

AFSPRAAK MAKEN?