SCHOUDERKLACHTEN VERHELPEN
De schouder is een van de meest beweeglijke en complexe gewrichten in het menselijk lichaam. Bij schouderklachten is het verstandig om te kijken naar zowel de schouder als de schoudergordel. De bewegingsvrijheid van de schoudergordel maakt de schouder kwetsbaar voor blessures en klachten. In dit artikel leggen we alles uit over schouderklachten en over hoe je schouderklachten kan verhelpen.
Anatomie van de schouder
De schouder bestaat uit drie belangrijke botten: het schouderblad (Scapula), het sleutelbeen (Clavicula) en de bovenarm (Humerus). Het schouderblad is een plat driehoekig bot wat op de achterkant van de borstkas ligt en vormt naar de voor- zijkant toe de kom van het schoudergewricht. Het sleutelbeen is een lang bot aan de voorkant van de schouder die verbonden is met het borstbeen aan de ene kant, en met het schouderblad andere kant aan. Deze verbinding is de enige botverbinding die je schouder heeft met de rest van je skelet! De rest van de verbinding met het skelet gaat via spieren. Dit is een andere reden waarom de schouder gevoelig is voor klachten en blessures: een coördinatie of aansturing probleem van maar één van deze spieren kan al klachten geven aan je schouder.
Met die spierverbindingen tussen de schouder en het skelet bedoelen we de schouderbladspieren. Denk aan de Serratus anterior, Rhomboideus, Levator scapulae en Latissimus dorsi. Deze spieren zijn belangrijk voor het stabiliseren en bewegen van het schouderblad en op die manier ook belangrijk voor de schouder.
Belangrijke schouderspieren zijn bijvoorbeeld de Rotator cuff: Een groep van vier spieren (Supraspinatus, Infraspinatus, Teres minor, Subscapularis) die de kop van de schouder in de kom stabiliseren. Maar ook de Deltoideus, Teres mayor en Pectoralis mayor zijn belangrijk voor het bewegen en stabiliseren van de schouder.
Shoulder Pain
Er zijn verschillende soorten schouderklachten. Klachten die vanuit de schouder komen geven niet altijd alleen pijn aan de schouder, maar kunnen ook uitstralen naar de nek, naar de bovenarm of zelfs onderarm. Een aantal veelvoorkomende schouderklachten:
Rotator cuff letsel
De rotator cuff bestaat uit 4 spieren: de Supraspinatus, Infraspinatus, Teres minor en de Subscapularis. Letsel aan deze spieren kan komen door een trauma (één moment van ontstaan, bijvoorbeeld door trauma tijdens een sportwedstrijd), maar vaker ontstaan deze letsels door repetitieve micro trauma: door veel herhalingen ontstaan er steeds kleine irritaties/schade wat op langere termijn letsel veroorzaakt.
Schouder impingement
Schouder impingement, ook wel bekend als impingementsyndroom, ontstaat wanneer de rotator cuff-pezen bekneld raken in de smalle ruimte onder het schouderdak (Acromion) tijdens het heffen van de arm. Dit leidt tot irritatie en ontsteking van de pezen en slijmbeurs, wat pijn en bewegingsbeperking veroorzaakt. Schouder impingement wordt vaak veroorzaakt door overbelasting, herhaalde bewegingen boven het hoofd, of afwijkingen in de schouderstructuur. Symptomen zijn pijn bij armbewegingen, zwakte, en soms een knappend geluid. Behandeling omvat vermijden van provocatie, fysiotherapie en in sommige gevallen corticosteroïde-injecties.
Bursitis
Bursitis is een ontsteking van de Bursa, een slijmbeurs welke zich bevindt tussen botten, pezen, en spieren rondom gewrichten. Een slijmbeurs vermindert wrijving en zorgt ervoor dat beweging van de gewrichten soepel verloopt. Bursitis ontstaat meestal door overbelasting, herhaalde bewegingen of druk op het gewricht. De meest voorkomende plekken voor slijmbeurs ontsteking zijn de schouder, elleboog, heup en knie.
Symptomen van slijmbeurs ontsteking zijn pijn, zwelling, en beperkte beweging van het betreffende gewricht. De pijn verergert vaak bij beweging of druk. Behandeling bestaat meestal uit rust (bewegen binnen de pijngrens), ontstekingsremmende medicatie en fysiotherapie. In ernstige gevallen kan een injectie met corticosteroïden nodig zijn.
Frozen shoulder
Frozen shoulder, of adhesieve capsulitis, is een aandoening waarbij het kapsel van het schoudergewricht ontstoken en/of geïrriteerd is en daardoor minder beweging toelaat. Dit resulteert in pijn en stijfheid die geleidelijk verergeren. De exacte oorzaak is onbekend, maar het komt vaker voor na een schouderletsel of een operatie. Frozen shoulder ontwikkelt zich in drie fasen: de “bevriezende” fase met toenemende pijn en stijfheid, de “bevroren” fase waarin de pijn vermindert maar de stijfheid blijft, en de “ontdooiende” fase waarin de mobiliteit langzaam terugkeert. Behandeling omvat pijnbestrijding, fysiotherapie en in sommige gevallen injecties of doorbeweging onder verdoving om de beweging te verbeteren. Het herstel kan maanden tot jaren duren.
Oorzaak van schouderklachten
Schouderklachten kunnen hun oorzaak hebben op verschillende plekken. Zoals uitgelegd is de schouder beweeglijk en daardoor kwetsbaar voor blessures. De oorzaak van schouderklachten kan in de hele schoudergordel zitten, maar ook in de rest van de arm. Zo kan een tekort aan gripkracht zorgen voor overbelasting van de rotator cuff spieren. Ook de nek kan betrokken zijn bij de oorzaak of het in stand houden van een schouderklacht. Bij schouderklachten die langer bestaan kijken wij altijd verder dan alleen de schouder. Wist je dat in het looppatroon de linker heup en de rechter schouder samenwerken? Andersom natuurlijk ook. Om deze reden kan ook de tegenovergestelde heup betrokken zijn bij een schouderklacht. Dit geldt vooral bij schouderklachten die langzaam zijn ontstaan. Het is van belang om de juiste diagnose te stellen bij schouderklachten. Bij Energenic testen we altijd de functie van spieren en gewrichten. Op deze manier gaan we op zoek naar de oorzaak van de klachten en focussen we niet alleen op de symptomen.
Bij schouderklachten die naar één moment zijn ontstaan, kan het zijn dat er schade is aan een van de weefsels van de schouder. Denk aan een scheur van een van de pezen of van het Labrum van de schouderkop. Neem bij verdenking van schouderletsel contact op met de huisarts of fysiotherapeut.
Wat kun je zelf doen bij schouderklachten
Bij schouderklachten zijn er verschillende dingen die je zelf kunt doen om de pijn te verlichten en het herstel te bevorderen. Een van de belangrijkste stappen is het bewegen binnen de pijngrens en provocerende bewegingen of activiteiten dus zo veel mogelijk te voorkomen. Zorg verder voor een goede ergonomische houding tijdens het werken achter de computer. Zorg voor armsteunen zodat de armen kunnen rusten en schouderspieren niet constant hoeven aan te spannen. Op deze manier voorkom je overbelasting. Probeer ook tijdens autorijden de arm te laten rusten door de arm te laten hangen op momenten dat het kan. Mochten de klachten niet minder worden, dan is het verstandig om de huisarts of fysiotherapeut het klachtenbeeld te laten beoordelen. Overleg pijnstilling altijd met de huisarts.
Krachttraining bij schouderklachten
Ben je actief in de sportschool en bekend met krachttraining? Dan adviseren we om de intensiteit te verlagen en oefeningen langzaam uit te voeren. Voer altijd de maximale beweging uit zonder pijn. Als je tijdens een oefening toenemende pijn ervaart, stop dan onmiddellijk.
Heb je na de training pijn, dan is je trainingsvolume waarschijnlijk te hoog geweest. Bijvoorbeeld, als je 6 sets hebt gedaan, verdeeld over 2 schouderoefeningen, en je krijgt daarna meer klachten, probeer dan de volgende keer 4 sets en beoordeel het verschil. Als je zowel tijdens als na de training geen pijn hebt, kun je geleidelijk de intensiteit verhogen.
Spieren die de moeite waard zijn om te trainen bij schouderklachten zijn de spieren die het schouderblad positioneren en stabiliseren. Zoals uitgelegd hangt de schouder aan het schouderblad en instabiliteit of minder uithoudingsvermogen van de schouderbladspieren zal altijd een risico geven op het ontstaan van schouderklachten. Denk hierbij aan de Serratus anterior, de Rhomboideus, de Latissimus dorsi en de Trapezius ascendens. Op internet kun je veel oefeningen vinden voor deze spiergroepen. Oefeningen waarbij je tegen de weerstand iets naar je toe trekt (horizontaal of verticaal) waarbij je spierspanning opbouwt tussen en onder de schouderbladen, zijn sowieso interessant om toe te voegen aan je trainingsschema.
Zorg ervoor dat je altijd kunt blijven ademen tijdens de sets. Als je moeite hebt met doorademen of kreunt tijdens de set, ben je waarschijnlijk aan het compenseren (door je middenrif vast te zetten). Richt je naast je ademhaling ook op de targetspier, de spier die je met de oefening wilt trainen. Voel je de targetspier niet aanspannen tijdens de oefening? Dan is de intensiteit waarschijnlijk te hoog of je techniek niet goed. Als je beide hebt aangepast maar de targetspier nog steeds niet voelt, kies dan tijdelijk een andere oefening en maak een afspraak met ons om te onderzoeken waarom de aansturing van die spier niet goed is.
Onze behandelmethode bij schouderklachten
Neuromusculaire therapie richt zich op het verlichten van pijn en disfuncties in het neuromusculaire systeem, waaronder spieren, pezen, gewrichten, fascia en zenuwen. Deze therapie maakt gebruik van kennis uit de anatomie, fysiologie en neurologie en past manuele technieken toe om de balans en functionaliteit van dit systeem te herstellen.
Tijdens de eerste sessie krijg je inzicht in de oorzaken van je klachten. Vaak bevindt de pijn zich op een andere plek dan de oorzaak. Door de oorzaak te behandelen, wordt tijd besteed aan een blijvende oplossing in plaats van symptoombestrijding. In een uitgebreide evaluatie worden alle structuren geïdentificeerd die bijdragen aan je klachten. Bij langdurige klachten kunnen eerdere structuren ook behandeld moeten worden.
Meer over onze behandelmethode vind je hier!