SCHOUDERKLACHTEN VERHELPEN

De schouder is een van de meest beweeglijke en complexe gewrichten in het menselijk lichaam. Bij schouderklachten is het verstandig om te kijken naar zowel de schouder als de schoudergordel. De bewegingsvrijheid van de schoudergordel maakt de schouder kwetsbaar voor blessures en klachten. In dit artikel leggen we alles uit over schouderklachten en over hoe je schouderklachten kan verhelpen.

Anatomie van de schouder

De schouder bestaat uit drie belangrijke botten: het schouderblad (Scapula), het sleutelbeen (Clavicula) en de bovenarm (Humerus). Het schouderblad is een plat driehoekig bot wat op de achterkant van de borstkas ligt en vormt naar de voor- zijkant toe de kom van het schoudergewricht. Het sleutelbeen is een lang bot aan de voorkant van de schouder die verbonden is met het borstbeen aan de ene kant, en met het schouderblad andere kant aan. Deze verbinding is de enige botverbinding die je schouder heeft met de rest van je skelet! De rest van de verbinding met het skelet gaat via spieren. Dit is een andere reden waarom de schouder gevoelig is voor klachten en blessures: een coördinatie of aansturing probleem van maar één van deze spieren kan al klachten geven aan je schouder.

Met die spierverbindingen tussen de schouder en het skelet bedoelen we de schouderbladspieren. Denk aan de Serratus anterior, Rhomboideus, Levator scapulae en Latissimus dorsi. Deze spieren zijn belangrijk voor het stabiliseren en bewegen van het schouderblad en op die manier ook belangrijk voor de schouder.

Belangrijke schouderspieren zijn bijvoorbeeld de Rotator cuff: Een groep van vier spieren (Supraspinatus, Infraspinatus, Teres minor, Subscapularis) die de kop van de schouder in de kom stabiliseren. Maar ook de Deltoideus, Teres mayor en Pectoralis mayor zijn belangrijk voor het bewegen en stabiliseren van de schouder.

Shoulder Pain

Er zijn verschillende soorten schouderklachten. Klachten die vanuit de schouder komen geven niet altijd alleen pijn aan de schouder, maar kunnen ook uitstralen naar de nek, naar de bovenarm of zelfs onderarm. Een aantal veelvoorkomende schouderklachten:

Rotator cuff letsel

De rotator cuff bestaat uit 4 spieren: de Supraspinatus, Infraspinatus, Teres minor en de Subscapularis. Letsel aan deze spieren kan komen door een trauma (één moment van ontstaan, bijvoorbeeld door trauma tijdens een sportwedstrijd), maar vaker ontstaan deze letsels door repetitieve micro trauma: door veel herhalingen ontstaan er steeds kleine irritaties/schade wat op langere termijn letsel veroorzaakt.

Schouder impingement

Schouder impingement, ook wel bekend als impingementsyndroom, ontstaat wanneer de rotator cuff-pezen bekneld raken in de smalle ruimte onder het schouderdak (Acromion) tijdens het heffen van de arm. Dit leidt tot irritatie en ontsteking van de pezen en slijmbeurs, wat pijn en bewegingsbeperking veroorzaakt. Schouder impingement wordt vaak veroorzaakt door overbelasting, herhaalde bewegingen boven het hoofd, of afwijkingen in de schouderstructuur. Symptomen zijn pijn bij armbewegingen, zwakte, en soms een knappend geluid. Behandeling omvat vermijden van provocatie, fysiotherapie en in sommige gevallen corticosteroïde-injecties. 

Bursitis

Bursitis is een ontsteking van de Bursa, een slijmbeurs welke zich bevindt tussen botten, pezen, en spieren rondom gewrichten. Een slijmbeurs vermindert wrijving en zorgt ervoor dat beweging van de gewrichten soepel verloopt. Bursitis ontstaat meestal door overbelasting, herhaalde bewegingen of druk op het gewricht. De meest voorkomende plekken voor slijmbeurs ontsteking zijn de schouder, elleboog, heup en knie.

Symptomen van slijmbeurs ontsteking zijn pijn, zwelling, en beperkte beweging van het betreffende gewricht. De pijn verergert vaak bij beweging of druk. Behandeling bestaat meestal uit rust (bewegen binnen de pijngrens), ontstekingsremmende medicatie en fysiotherapie. In ernstige gevallen kan een injectie met corticosteroïden nodig zijn.

Frozen shoulder

Frozen shoulder, of adhesieve capsulitis, is een aandoening waarbij het kapsel van het schoudergewricht ontstoken en/of geïrriteerd is en daardoor minder beweging toelaat. Dit resulteert in pijn en stijfheid die geleidelijk verergeren. De exacte oorzaak is onbekend, maar het komt vaker voor na een schouderletsel of een operatie. Frozen shoulder ontwikkelt zich in drie fasen: de “bevriezende” fase met toenemende pijn en stijfheid, de “bevroren” fase waarin de pijn vermindert maar de stijfheid blijft, en de “ontdooiende” fase waarin de mobiliteit langzaam terugkeert. Behandeling omvat pijnbestrijding, fysiotherapie en in sommige gevallen injecties of doorbeweging onder verdoving om de beweging te verbeteren. Het herstel kan maanden tot jaren duren.

Oorzaak van schouderklachten

Schouderklachten kunnen hun oorzaak hebben op verschillende plekken. Zoals uitgelegd is de schouder beweeglijk en daardoor kwetsbaar voor blessures. De oorzaak van schouderklachten kan in de hele schoudergordel zitten, maar ook in de rest van de arm. Zo kan een tekort aan gripkracht zorgen voor overbelasting van de rotator cuff spieren. Ook de nek kan betrokken zijn bij de oorzaak of het in stand houden van een schouderklacht. Bij schouderklachten die langer bestaan kijken wij altijd verder dan alleen de schouder. Wist je dat in het looppatroon de linker heup en de rechter schouder samenwerken? Andersom natuurlijk ook. Om deze reden kan ook de tegenovergestelde heup betrokken zijn bij een schouderklacht. Dit geldt vooral bij schouderklachten die langzaam zijn ontstaan. Het is van belang om de juiste diagnose te stellen bij schouderklachten. Bij Energenic testen we altijd de functie van spieren en gewrichten. Op deze manier gaan we op zoek naar de oorzaak van de klachten en focussen we niet alleen op de symptomen.   

Bij schouderklachten die naar één moment zijn ontstaan, kan het zijn dat er schade is aan een van de weefsels van de schouder. Denk aan een scheur van een van de pezen of van het Labrum van de schouderkop. Neem bij verdenking van schouderletsel contact op met de huisarts of fysiotherapeut.

Wat kun je zelf doen bij schouderklachten

Bij schouderklachten zijn er verschillende dingen die je zelf kunt doen om de pijn te verlichten en het herstel te bevorderen. Een van de belangrijkste stappen is het bewegen binnen de pijngrens en provocerende bewegingen of activiteiten dus zo veel mogelijk te voorkomen. Zorg verder voor een goede ergonomische houding tijdens het werken achter de computer. Zorg voor armsteunen zodat de armen kunnen rusten en schouderspieren niet constant hoeven aan te spannen. Op deze manier voorkom je overbelasting. Probeer ook tijdens autorijden de arm te laten rusten door de arm te laten hangen op momenten dat het kan. Mochten de klachten niet minder worden, dan is het verstandig om de huisarts of fysiotherapeut het klachtenbeeld te laten beoordelen. Overleg pijnstilling altijd met de huisarts.

Krachttraining bij schouderklachten

Ben je actief in de sportschool en bekend met krachttraining? Dan adviseren we om de intensiteit te verlagen en oefeningen langzaam uit te voeren. Voer altijd de maximale beweging uit zonder pijn. Als je tijdens een oefening toenemende pijn ervaart, stop dan onmiddellijk.

Heb je na de training pijn, dan is je trainingsvolume waarschijnlijk te hoog geweest. Bijvoorbeeld, als je 6 sets hebt gedaan, verdeeld over 2 schouderoefeningen, en je krijgt daarna meer klachten, probeer dan de volgende keer 4 sets en beoordeel het verschil. Als je zowel tijdens als na de training geen pijn hebt, kun je geleidelijk de intensiteit verhogen.

Spieren die de moeite waard zijn om te trainen bij schouderklachten zijn de spieren die het schouderblad positioneren en stabiliseren. Zoals uitgelegd hangt de schouder aan het schouderblad en instabiliteit of minder uithoudingsvermogen van de schouderbladspieren zal altijd een risico geven op het ontstaan van schouderklachten. Denk hierbij aan de Serratus anterior, de Rhomboideus, de Latissimus dorsi en de Trapezius ascendens. Op internet kun je veel oefeningen vinden voor deze spiergroepen. Oefeningen waarbij je tegen de weerstand iets naar je toe trekt (horizontaal of verticaal) waarbij je spierspanning opbouwt tussen en onder de schouderbladen, zijn sowieso interessant om toe te voegen aan je trainingsschema.

Zorg ervoor dat je altijd kunt blijven ademen tijdens de sets. Als je moeite hebt met doorademen of kreunt tijdens de set, ben je waarschijnlijk aan het compenseren (door je middenrif vast te zetten). Richt je naast je ademhaling ook op de targetspier, de spier die je met de oefening wilt trainen. Voel je de targetspier niet aanspannen tijdens de oefening? Dan is de intensiteit waarschijnlijk te hoog of je techniek niet goed. Als je beide hebt aangepast maar de targetspier nog steeds niet voelt, kies dan tijdelijk een andere oefening en maak een afspraak met ons om te onderzoeken waarom de aansturing van die spier niet goed is.

Onze behandelmethode bij schouderklachten

Neuromusculaire therapie richt zich op het verlichten van pijn en disfuncties in het neuromusculaire systeem, waaronder spieren, pezen, gewrichten, fascia en zenuwen. Deze therapie maakt gebruik van kennis uit de anatomie, fysiologie en neurologie en past manuele technieken toe om de balans en functionaliteit van dit systeem te herstellen.

Tijdens de eerste sessie krijg je inzicht in de oorzaken van je klachten. Vaak bevindt de pijn zich op een andere plek dan de oorzaak. Door de oorzaak te behandelen, wordt tijd besteed aan een blijvende oplossing in plaats van symptoombestrijding. In een uitgebreide evaluatie worden alle structuren geïdentificeerd die bijdragen aan je klachten. Bij langdurige klachten kunnen eerdere structuren ook behandeld moeten worden.

Meer over onze behandelmethode vind je hier!

Voor een afspraak klik je hier!

Energenic
5.0
Based on 48 reviews
powered by Google
Isabelle SpronkenIsabelle Spronken
07:17 10 Jun 24
Michiel listens carefully to my complaints and looks for causes. The treatment itself is difficult to explain and you have to experience it, but what is important is that I immediately notice an effect in my body and with movement and that this continues in the days/weeks after the treatment, with homework.
Maxime SchramaMaxime Schrama
10:45 05 Jun 24
Great help from Michiel! Due to a buttock and calf injury, running was unfortunately no longer possible for me. After many physiotherapy sessions without long term results, it was nice to finally come to a place where they looked wider than just the place where the pain occurred. Instead of treating symptoms, Michiel looked at the cause of the problem. Through muscle testing I saw results every week and learned a lot about my body and how muscle groups should work together. I also got tips for exercises and a plan of action to start running again. Now after 6 sessions both injuries are resolved and on May 26 I was able to run a PR on the 10km. More than satisfied!
Yuhao DaiYuhao Dai
10:08 01 Jun 24
I have been suffering from knee pain for a long time and at the same time I sprain my ankle. Michiel has a very good knowledge of dealing with muscles and tendons. After several treatments my knees are getting better and better, now I am free to play sports and I am super happy with the results!!!!Highly recommend his treatments!!!! Thank you very much
André SAndré S
16:08 10 Apr 24
I sustained a knee injury while playing paddle and had a lot of trouble running in the weeks that followed. Unable to solve the problem myself, I decided to see a physical therapist for the first time. I found Michiel through a friend and I must say I am super happy with the results. After a few sessions I was able to play sports again and I can do again what I love most: sports! Highly recommend his services. Thanks mate!
Umesh Ten KateUmesh Ten Kate
14:11 07 Mar 24
Incredibly nice atmosphere and personal attention. Looks beyond the painful structure.
Paul PearenboomPaul Pearenboom
14:57 12 Feb 24
Michiel addresses problems at their root cause which made his treatments different from what I was used to. He treated my left shoulder in 2019 which allowed me to strength train and kitesurf afterwards. Michiel treated my right arm in 2023 which made the pain disappear and I was able to do everything again.
Edith LuteEdith Lute
21:16 11 Dec 23
I came to Michiel of Energenic through my gym. I had been suffering from a nagging and persistent pain in my shoulder and arm for over 1.5 years. Michiel has a very special treatment method. Through various tests, he determines the cause of the complaint and focuses his treatment on that. Most therapists try to reduce the symptoms of the pain, but Michiel looks for the cause. It often turns out to be somewhere else than where the pain occurs. After 8 treatments I am pain free, I can do my work again effortlessly and most of all I am very happy! I can heartily recommend Michiel to anyone who is struggling with complaints that just won't go away. Success guaranteed!
Laurens GrootendorstLaurens Grootendorst
09:15 04 Aug 23
After being diagnosed with arthritis in my sternum, I felt discouraged when several physical therapists and an orthopedist told me there was little to be done except cortisone injections to relieve the pain. Fortunately, I got in touch with Michiel and decided to give it another chance.After just seven sessions, not only have I been completely relieved of my symptoms, but he has also helped address mental and other physical complaints that I didn't even know were related.Michiel's approach is unique. He looks at problems in a different way, going beyond the surface and looking for the problem behind the problem. His thorough approach has helped me address the root causes of my symptoms, which has made a huge difference in my recovery.As a personal trainer and an active athlete, being able to use my body is very important to me. Thanks to Michiel, I can now return to full exercise and practice my profession as a personal trainer without limitations.I am extremely grateful to Michiel for his expertise, dedication and care. I would absolutely recommend his services to anyone looking for a physical therapist who goes beyond the usual and really makes a difference!
js_loader

MAKE AN APPOINTMENT?